SSC CGL 20201)Ram and Shyam can complete a task in \(6{ 2\over 3}\)days and 15 days, respectively. They work together for 4 days, and then Ram leaves. In how many days after Ram leaves, will Shyam complete the remaining task alone?

Correct Option: B

2 days

let the work be 1

work done by Ram in 1 day = \({3 \over 20}\)

work done by Shyam in 1 day = \({1 \over 15}\)

let the shyam completes work in x days after ram leaves.

\(({3\times 4 \over 20}) + ({x+ 4 \over 15}) = 1\)

solving above equation x = 2 days.

SSC CGL 20192)A and B can do a piece of work in 6 days and 8 days, respectively. With the help of C, they completed the work in 3 days and earned Rs. 1848. What was the share of C ?

Correct Option: A

Rs. 231

Let the total work be 24 units.

(\because LCM of 6, 8 and 3 is 24.);

Efficiency of A = 24/6 = 4;

Efficiency of B = 24/8 = 3;

Efficiency of A, B and C = 24/3 = 8;

Efficiency of C = 8 - 4 - 3 = 1;

Ratio of the efficiency of A, B and C = 4 : 3 : 1;

Total earning = 1848;

Share of C = \(\frac{1}{4 + 3 + 1} \times 1848 = \frac{1}{8} \times 1848\) = Rs.231

SSC CGL 20193)Pipes A, B and C can fill a tank in 30 h, 40 h and 60 h respectively. Pipes A, B and C are opened at 7 a.m., 8 a.m., and 10 a.m. respectively on the same day. When will the tank be full?

Correct Option: C

9.20 p.m.

Let the total work be 120 units.|

(\because LCM of 30, 40 and 60 be 120.);

Efficiency of pipe A = 120/30 = 4 units/hr;

Efficiency of pipe B = 120/40 = 3 units/hr;

Efficiency of pipe C = 120/60 = 2 units/hr;

Work done by pipe A in 3 hr(7 am to 10 am) =\( 4 \times 3 \)= 12;

Work done by pipe B in 2 hr(8 am to 10 am) = \(3 \times 2\) = 6;

remaining work = 120 - 12 - 6 = 102 units;

At 10 am, all pipes are opened.

So, time taken by all pipes to complete the remaining work =\( \frac{112}{4 + 3 + 2} = \frac{102}{9} = 11\frac {3}{9} \)= 11hr 20 min;

Time when tank will be filled = 10 am + 11 hr 20 min = 9 .20 p.m.

SSC CGL 20194)A certain numberof persons can complete a work in 34 days working 9 hours a day. If the number of persons is decreased by 40%, then how many hours a day should the remaining persons work to complete the work in 51 days?

Correct Option: D

10

Let the number of persons be x.

Total work = \(34 \times 9x\) = 306x;

Now, number of person = 0.6x;

\(0.6x\times h \times 51\) = 306x;

h = 306/30.6 = 10;

therefore 10 hours a day should the remaining persons work to complete the work in 51 days.

SSC CGL 20195)To do a certain work, the ratio of efficiency of A to that of B is 3 : 7. Working together, they can complete the work in \(10\frac{1} {2} \)days. They work together for 8 days. 60% of the remaining work will be completed by A alone in:

Correct Option: B

5 days

Efficiency ratio of A to B = 3 : 7;

Let the efficiency of A and B be 3x and 7x respectively.

Total efficiency = 3x + 7x = 10x;

Time taken by A and B to complete the work =\( 10\frac{1}{2} \)= 21/2;

Total work = days to complete the work \times efficiency = \(10x \times 21/2\) = 105x;

Work done in 8 days = \(10x \times 8 \)= 80x;

Remaining work = 105x - 80x = 25x;

60% of the remaining work = \(25x \times \frac{60}{100}\) = 15x;

Time taken by A to complete 15x work = 15x/3x = 5 days

SSC CGL 20196)A is as efficient as B and C together. Working together A and B can complete a work in 36 days and C alone can complete it in 60 days. A and C work together for 10 days, then B alone will complete the remaining work in :

Correct Option: A

110 days

1/A = 1/B + 1/C

1/A + 1/B = 1/36

C = 60

solving for A and B we get A = 45 , B = 180

Let B finishes remaining work in x days, then

10/A + 10/C + x/B = 1

⇒ 10/45 + 10/60 + x/180 = 1

⇒ x = 110

SSC CGL 20197)A can do one-third of a work in 15 days, B can do 75% of the same work in 18 days and C can do the same work in 36 days. B and C work together for 8 days. In how many days will A alone complete the remaining work?

Correct Option: C

20 days

SSC CGL 20198)25 persons can complete a work in 60 days. They started the work. 10 persons left the work after x days. If the whole work was completed in 80 days, then what is the value of x ?

Correct Option: C

30

SSC CGL 20199)4 men and 5 women can complete a work in 15 days, whereas 9 men and 6 women can do it in 10 days. To complete the same work in 7 days, how many women should assist 4 men?

Correct Option: D

13

SSC CGL 201910)To do a certain work, the ratio of the efficiencies of X and Y is 5 : 4. Working together, they can complete the same work in 10 days. Y alone starts the work and leaves after 5 days. The remaining work will be completed by X alone in:

Correct Option: A

14 days

showing 1 - 10 results of 148 results