SSC CGL 20201)Ram and Shyam can complete a task in \(6{ 2\over 3}\)days and 15 days, respectively. They work together for 4 days, and then Ram leaves. In how many days after Ram leaves, will Shyam complete the remaining task alone?

Correct Option: B

2 days

let the work be 1

work done by Ram in 1 day = \({3 \over 20}\)

work done by Shyam in 1 day = \({1 \over 15}\)

let the shyam completes work in x days after ram leaves.

\(({3\times 4 \over 20}) + ({x+ 4 \over 15}) = 1\)

solving above equation x = 2 days.

SSC CGL 20202)A, B and C can individually complete a task in 24 days,16 days and 32 days respectively. If A and C start the work and worked for 6 days and left, then the number of days required by B to complete the remaining task, is :

Correct Option: A

9

Let the total work be 96 units.

( LCM of 24, 16 and 32 is 96.)

Efficiency of A = work/time = 96/24 = 4;

Efficiency of B = 96/16 = 6;

Efficiency of C = 96/32 = 3;

Efficiency of A and C = 4 + 3 = 7;

Work done by A and C in 6 days = 7 x 6 = 42 units;

Remaining work = 96 - 42 = 54 units;

Time taken by B to complete 54 units work = 54/6 = 9 days

SSC CGL 20203)Eight persons can finish a work in 20 days. After 5 days they were requested to complete the work in the next 8 days. How many more persons should join the group to fulfil the requirement?

Correct Option: D

7

Total work = number of persons x time = 8 x 20 = 160;

Work done in 5 days = \( 8\times 5\) = 40;

Remaining Work = 160 - 40 = 120;

According to question,

Number of man x time = 120;

Number of man x 8 = 120;

Number of man = 120/8 = 15;

Number of persons should join the group = 15 - 8 = 7

SSC CGL 20204)A can do a piece of work in 6 days. B can do it in 9 days. With the assistance of C they completed the work in 3 days. In how many days can C alone do the work ?

Correct Option: A

18

C's 1 day's work = (A+B+C)'s 1 day's work - (A+B)'s 1 day's work = \({1\over3}-({1\over6}+{1\over9})={1\over18}\);

C, alone can do work in 18 days.

SSC CGL 20205)If 18 men can cut a field in 35 days, then in how many days can 21 men cut the same field?

Correct Option: D

30

\(M_1D_1=M_2D_2\); ⇒ 18 x 35 = 21 x \(D_2\); ⇒ \(D_2 =30 days\)

SSC CGL 20206)A contract is to be completed in 75 days and 187 men are to work 15 hours per day. After 65 days, \(3\over5\) of the work is completed. How many additional men should be employed, so that the work is completed in time, each man now working 17 hours per day?

Correct Option: A

528

Remaining work = \(1 - {3\over5} = {2\over5}\); Remaining time = 75 - 65 = 10 days; \({M_1D_1T_1\over W_1}={M_2D_2T_2\over W_2}\); ⇒ \({187\times65\times15\over{3\over5}}={M_2\times10\times17\over{2\over5}}\); ⇒ \(M_2=715\);

So number of additional men = 715 - 187 = 528

SSC CGL 20207)Ten men or twelve women can finish the same work in 10 days. If 5 men and 2 women undertake the work together, how many days will they take to complete the work?

Correct Option: A

15

Let the work be 1 and work done by 1 men in 1 day = \(1\over M\) & by 1 women in 1 day = \(1\over W\); then \({10\times10\over M} = 1\) ⇒ M = 100; & \({10\times12\over W}=1\) ⇒ W = 120;

Now let 5 men and 2 women complete the work in x days = \(x({5\over M}+ {2\over W})=1\); then put the value of M=100 & W = 120: then x = 15 days

SSC CGL 20208)A, B and C can individually complete a task in 20 days, 16 days and 30 days, respectively. If A and B started working on the task, and they worked for 4 days and left, then the number of days required by C to finish the remaining task is:

Correct Option: B

\(16 \frac{1}{2}\) days

Let the total work be 240 units. (LCM of 20, 16 and 30 is 240.)

Efficiency of A = total work/time taken to complete work = 240/20 = 12;

Efficiency of B = 240/16 = 15;

Efficiency of C = 240/30 = 8; Work done by A and B in 4 days = \(4 \times (12 + 15) = 4 \times 27\) = 108 units

Remaining work = 240 -108 = 132 units

Time taken by C to complete remaining work = 132/8 = \(16 \frac{4}{8} = 16 \frac{1}{2}\)

SSC CGL 20209)Amit and Sunil together can complete a work in 9 days, Sunil and Dinesh together can complete the same work in 12 days, and Amit and Dinesh together can complete the same work in 18 days. In how many days will they complete the work if Amit, Sunil and Dinesh work together?

Correct Option: C

8 days

One day's work of (Amit + Sunil + Dinesh) =\({1\over2}({1\over9}+{1\over12}+{1\over18})={1\over8}\); The work can be completed by all three together in 8 days.

SSC CGL 202010)A, B and C can individually complete a task in 24 days, 20 days and 18 days, respectively. B and C start the task, and they work for 6 days and leave. The number of days required by A alone to finish the remaining task is:

Correct Option: C

\(8{4\over5}\) days

Part of work done by B and C in 6 days = \(6({1\over20}+{1\over18})={19\over30}\); Remaining work = \(1-{19\over30}={11\over30}\); Time taken by A to complete the remaining work = \({11\over30}\times24=8{4\over5}\) days

showing 1 - 10 results of 12 results